הפנתאון ברומא: פנינה היסטורית ואדריכלית

דמיינו לכם, אתם מטיילים לכם באחד ממאות הרחובות היפים של רומא, חסרי דאגות, אולי אפילו עם איזו ג׳לטו ביד או אולי אחרי ששתיתם קפה איטלקי משובח, אתם פונים ימינה ולנגד עיניכם ניצב מבנה לא צפוי, עוצמתי, שמעביר לכם צמרמורת נעימה בכל הגוף וכל מה שמצליח לצאת לכם מהפה זה- ״וואו״ . זה הפנתאון ברומא. את הפנתאון אי אפשר לפספס: מבנה עצום ומפואר בלב ליבה של העיר, מוקף בכמה רחובות צרים, יפים וחשובים, כשההגעה אליו דרכם משאירה את המבקר ללא מילים.

הפנתאון הוא אחד המבנים המרשימים והשמורים ביותר ברומא ואחד מסמליה הבולטים של העיר. מבנה זה, שפירושו "מקדש לכל האלים", הוקם לראשונה במאה הראשונה לספירה, כנראה ביוזמתו של הקיסר אוגוסטוס, קיסרה הראשון של האימפריה הרומית. אולם המבנה עבר שיפוצים נרחבים במאה השנייה לספירה תחת שלטונו של הקיסר אדריאנוס, והמבנה שאנו רואים כיום הוא בעיקר תוצאה של שיפוצים אלו.

תחילה הפנתאון שימש כמקדש פגאני (פאן=כל, תאון=דת), אשר הוקדש לכל האלים הרומים. בהמשך, עם התפשטות הנצרות ברחבי האימפריה הרומית, הפך הפנתאון לכנסייה קתולית. עקב כך המבנה הוסב והותאם לצרכי הדת החדשה אך רבים מהאלמנטים הפגאניים המקוריים שלו ניתן לראות גם היום. אך זה לא נגמר כאן, הפנתאון שימש גם כמוזוליאום- מבנה קבורה מפואר, כאשר מספר מלכים ואישים חשובים ברומא נקברו בו, ביניהם המלך ויטוריו עמנואלה השני (אשר זכה לעוד מבנה חשוב מאוד בכיכר ונציה שבעיר) ומלך איטליה אומברטו הראשון. כיום, הפנתאון הוא אחד האתרים התיירותיים הפופולריים ביותר ברומא. מיליוני מבקרים מגיעים אליו מידי שנה כדי להתפעל מהאדריכלות המרשימה שלו, מההיסטוריה העשירה שלו ומהאווירה הרוחנית המיוחדת ששוררת במקום.

הפנתאון והכיפה

אחד מהמאפיינים הבולטים והמפורסמים ביותר של הפנתאון הוא הכיפה המפורסמת שלו. היא עשויה מבטון ( חומר בנייה חדשני בתקופתו) ונחשבת לכיפת הבטון הגדולה ביותר בעולם שנבנתה ללא תמיכות פנימיות. היא הייתה נחשבת גם לכיפה (עצמה) הגדולה ביותר בעולם עד שכיפה אחרת, תמיד איטלקית, הצליחה להתעלות על גודלה. וזו כמובן הכיפה המפורסמת בפירנצה של קתדרלת סנטה מריה דל פיורה.
הצורה העגולה של הכיפה מייצגת את היקום ואת האינסוף. היא מסמלת את המחזוריות של הטבע ואת האחדות של כל הדברים בעולם. הכיפה מתנשאת גבוה ובכך היא מסמלת את השאיפה האנושית להגיע לגבהים חדשים ולמצוא משמעות מעבר לעולם החומרי. ובגודלה, הכיפה מייצגת את הסדר הקוסמי ואת הכוח המארגן את היקום. כל זה רק מוסיף לעובדה שזו לא סתם עוד כיפה, הייתה מחשבה מאחוריה, כמו מאחורי כל דבר שהרומאים יצרו, כל היבט שקשור בתרבות, באומנות ובדרך החיים של הרומאים אז וגם היום. תוכלו לשמוע עוד על כך בסיור המיוחד שלנו ״בסמטאות רומא״.

לבסוף, הפתח העגול הגדול שבקודקוד הכיפה, המכונה ״עין התור״, מאפשר חדירת אור טבעי אל תוך המבנה ויותר משחקי אור וצל מרהיבים. דמיינו לכם שהחלטתם להיכנס אל אותו מבנה עצום שהתגלה כפנתאון של רומא. אתם חולפים על פני העמודים הגבוהים והמרשימים שלו עד שאתם מגיעים לדלתות הברונזה בגובה 7.53מ׳ וברוחב 4.45מ׳. למרות שהמבנה מבחוץ נראה מרובע אתם מופתעים לגלות שמבפנים הוא דווקא בכלל עגול! ולמעלה, במרכז החלל, אתם מביטים על הכיפה המפורסמת כשבמרכזה הפתח העגול. היה לכם מזל והצלחתם להגיע בדיוק בשעה שבה השמש ניצבה בתיאום מושלם עם הפתח. דרך הפתח נכנסת קרן אור שמציפה את החלל באור בהיר. מראה שמשאיר אתכם עוד יותר חסרי מילים. זה הפנתאון ברומא.

פנתאון כרטיסים

עושה חשק להגיע נכון? אז קבלו כמה פרטים שחשוב לדעת לפני ההגעה:
את כרטיסי הכניסה לפנתאון ניתן לרכוש בקלות כשמגיעים למקום עצמו בעלות של 5 יורו לכרטיס הרגיל. דרך נוספת היא רכישה באתר האינטרנט פנתאון כרטיסים. יש לבחור את היום המתאים, את טווח השעות ולאחר מכן את סוג הכרטיס.
שימו לב, הכניסה לפנתאון בדרך כלל מלווה בהמתנה בתור. אז הקדישו מספיק זמן לביקור, התאזרו בסבלנות- זה שווה את ההמתנה.

ועכשיו, השאלה המתבקשת (שכמובן דאגנו לספק לכם תשובה לה) מאיפה מגיע המונח ״לפנתאון״?
אז ניחשתם נכון, המונח ״לפנתאון״ מקורו בפנתאון שברומא. מדהים לא? עם השנים, הפך המונח "פנתאון" לשם נרדף לכל מקום או רשימה של אנשים או דברים אשר נחשבים במיוחד, כאילו הם זכו לכניסה למקדש כבוד. השימוש במונח בדרך כלל נעשה כאשר אנו רוצים לשבח אדם או דבר. כלומר כאשר האדם או הדבר נחשבים לטובים ביותר בתחומם, כמו אמן שיצירותיו נחשבות למופת, ספורטאי שזכה בכל התארים האפשריים, או רעיון ששינה את העולם, וכן כאשר האדם או הדבר מצטרפים לרשימה של אנשים או דברים אחרים שהגיעו להישגים דומים, ונחשבים לחלק מקבוצה אליטיסטית. למשל, מוצרט נכנס לפנתיאון של המלחינים הגדולים בכל הזמנים. או כאשר כדורגלן מוכשר מבקיע גול היסטורי, נכריז בקול- ״זה גול לפנתאון!״.

הפנתאון הוא לא רק מבנה אדריכלי מרשים, אלא גם סמל להיסטוריה, לאמנות ולתרבות של רומא העתיקה. הוא מייצג את היכולות ההנדסיות והאסתטיות של הרומאים ואת היכולת של מבנים לשרוד ולהשתנות לאורך ההיסטוריה.

שתפו:

לכל מה שחם ברומא - עקבו אחרינו

תנאי שירות

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

פתח צ׳ט
היי! רומיו מציעה את שירות ההסעות והסיורים המובילים ברומא ופירנצה וכן טיולי יום וסיורי חוף בטוסקנה. הצוות שלנו זמין בשבילכם בוואטסאפ.