מזרקת טרווי: לא עוד מזרקה
- רומיו - סיורים והסעות ברומא
- פוסטים
- מזרקת טרווי: לא עוד מזרקה
מזרקת טרווי היא לא סתם מזרקה, היא יצירת מופת אדריכלית ומוקד משיכה עולמי. המזרקה, השוכנת בלב רומא, היא הגדולה מסוגה מתקופת הבארוק והיא מהווה סמל עירוני ייחודי.
מזרקת טרווי היסטוריה
המקום בו שוכנת המזרקה היה בעבר נקודת סיום של אקוודוקט (אמת מים) רומי עתיק שהוביל מים לעיר. הרומאים הקימו מזרקות בנקודות הסיום של אקוודוקטים, על מנת לספק מים לתושבי העיר וגם כסמל לעוצמה ולעושר של האימפריה.
במאה ה-15 החלו האפיפיורים לשקם אקוודוקטים עתיקים ובנו מזרקות חדשות מתוך רצון לחדש את המסורת הרומית ולהדגיש את חשיבות המים כמקור חשוב לחיים. בניית מזרקת טרווי הייתה תוצאה של תחרות אדריכלית שהוכרזה על ידי האפיפיור קלמנט ה-12 בשנת 1730. מטרת התחרות הייתה לעצב מזרקה חדשה שתעלה על כל מה שנבנה קודם לכן. ובתקופה זו, אשר סגנון הבארוק (המאופיין בפאר והדר) היה הסגנון האומנותי שאפיין אותה, מובן מאליו שהאפיפיורים רצו לבנות מזרקה חדשה ומפוארת, כזו שאיש לא חשב עליה לפני כן, מזרקה עוצמתית ויפיפייה שתבטא את התקופה ותצביע על כוחו ועל עוצמתו של האפיפיור שהכריז על בנייתה (שכן הרבה מזרקות ברומא נבנו בעקבות בקשה של אפיפיור לפאר את עצמו ואת הכנסייה. תוכלו לשמוע עוד על האומנות, התרבות וההיסטוריה של רומא בסיור שלנו סמטאות רומא).
מי שניצח בתחרות היה האדריכל ניקולא סלבי, אשר עמד במשימה ועיצב את המזרקה המרשימה ביותר ברומא באותם הזמנים, מזרקה שבנייתה החלה בשנת 1732 והסתיימה בשנת 1762 (30 שנים מאוחר יותר), לאחר מותם של האפיפיור ושל האדריכל ניקולא סלאבי. דמיינו כיצד הרגיש ודאי האדריכל סלבי כאשר הבין שאת פרויקט חייו, כנראה המפורסם ביותר שלו, הוא לא יזכה לראות בשלמותו.
ועדיין, מה הופך את מזרקת טרווי לכזו מיוחדת?
ראשית, גודלה המרשים ומורכבותה, יחד עם עיצוב מפואר המכיל פסלים מיתולוגיים מרהיבים, בהם נפטון, אל הים, הניצב במרכזה. שנית המזרקה הפכה לסמל של העיר רומא, כאשר מיליוני תיירים מגיעים לחזות בה, להשליך מטבע, וליהנות מהמראה הייחודי שלה. ואם כבר דיברנו על השלכת מטבע, המזרקה קיבלה גם את השם, בידי התיירים, ״ מזרקת המשאלות״, שכן לפי האגדה, השלכת מטבע אל המזרקה מבטיחה את חזרתו של המשליך לרומא והגשמת משאלה. הרומאים מאמינים שהשלכת מטבע אחד אל המזרקה מבטיחה את שובו של המשליך בריא ושלם לרומא, השלכת שני מטבעות מבטיחה בנוסף למשליך מציאת אהבה ברומא , והשלכה של 3 מטבעות, מבטיחה גם נישואין ברומא. לכן כשאתם מגיעים למזרקת טרווי, תחשבו טוב טוב כמה מטבעות כדאי לכם להשקיע.
לבסוף, מזרקת טרווי נחשבת לאחת המזרקות הגדולות והחזקות בעולם, משום שמדי יום זורמים במזרקה כ- 80 מיליון ליטרים של מים. מטורף. אך לא לדאוג, המים ממוחזרים.
ועכשיו לשאלה שמסקרנת את כולנו, כמה מטבעות נאספים מהמזרקה?
ובכן, אין נתונים מדויקים לגבי מספר המטבעות שנאספים מדי יום מהמזרקה. הסיבה לכך קשורה במספר מבקרים המשתנה בהתאם לעונה, בשיטות איסוף שונות, ובכך שמדובר באינטרס ציבורי בלבד. אולם, מעריכים כי מדי יום נאספים מהמזרקה מטבעות בשווי של אלפי יורו, וכל הכסף שנאסף נתרם בדרך כלל לצדקה ונועד לסייע לאוכלוסיות החלשות. בעבר היו מקרים של גניבות של מטבעות מהמזרקה, מה שהקשה גם כן על מעקב מדויק אחר הכמות הכוללת. למרות שאין נתונים מדויקים לגבי מספר המטבעות הנאספים מהמזרקה, ברור כי מדובר בסכומים גדולים מאוד, שכן המסורת של השלכת המטבע למזרקה, הפכה לחלק בלתי נפרד מהחוויה הרומית.
יש לה כמה סודות קטנים שעשויים להפתיע אתכם
לפני כמה שנים, בית האופנה פנדי מימן שיפוץ יסודי של המזרקה, בהשקעה של מיליוני דולרים וזה היה אחד משיפוצי המזרקות היקרים והמקיפים ביותר בהיסטוריה. אתם הייתם משקיעים סכומים כאלה לשיפוץ מזרקה? גם לשני הסוסים שמושכים את מרכבתו של נפטון, במרכז המזרקה, היה תפקיד ברעיון העיצובי. שני הסוסים האלו מייצגים מצבים רוחניים שונים, אחד רגוע ושליו, והשני פרוע וסוער, זאת בדומה למזגו של הים המשתנה תכופות. וכן, עקב הפופולריות הרבה וכמות המבקרים העצומה, כדי לשמור על המזרקה מפני ונדליזם, ישנם מאבטחים שמפקחים עליה 24 שעות ביממה. ועקב כך ישנם הרבה איסורים הקשורים למזרקה.
דבר נוסף, הוא המסתורין סביב קודש המים. יש אמונה עממית שמי המזרקה הם "מים קדושים", אך זה לא נכון. המים אמנם מגיעים מאקוודוקט עתיק, אך הם אינם מקור מים קדוש.
אמונה נוספת, שציינו קודם לכן, היא האמונה בהשלכת המטבע למזרקה. אמונה זו כל כך חזקה ומפורסמת, שכל הלילה יש עובדים שמנקים את המזרקה ואוספים את המטבעות.
מפורסמת גם בסרטים
מזרקת טרווי עם יופייה וקסמיה, כבשה גם את לב הקולנוענים והופיעה בסרטים רבים לאורך השנים. ביניהם, הסרט ״שלוש מטבעות במזרקה״, סרט רומנטי קלאסי משנות החמישים, שבו 3 נשים משליכות מטבע למזרקה ומקוות למצוא אהבה ברומא. הסרט הזה הוא כנראה גם הסיבה העיקרית לאמונה הרווחת בהשלכת המטבעות למזרקה.
סרט מפורסם נוסף מאותם השנים, הוא הסרט ״לה דולצ'ה ויטה״ סרטו של פדריקו פליני, המציג את רומא של שנות החמישים כעיר של תענוגות וחטאים. בסצנה האייקונית, השחקנית אניטה אקברג מתרחצת במי המזרקה, מה שיצר סנסציה בזמנו.
סרט נוסף, אהוב מאוד על ילידי שנות ה-90, הוא סרטה של ליזי מקגוויר, לבני הנוער, שבו ליזי מקגוויר והחברים שלה מבקרים ברומא ומגיעים למזרקת טרווי.
מזרקת טרווי כניסה למים
יכול להיות שכבר דמיינתם את עצמכם מגיעים למזרקה, מתפעלים מיופייה ומההיסטוריה שלה, ואז אתם מחליטים שלא מספיקה לכם תמונה ליד המזרקה ואתם רוצים להיכנס פנימה, ולעשות תמונה ייחודית. עצרו הכל! עם יופייה המהפנט וגודלה העצום, מזרקת טרווי היא גם מסוכנת והכניסה למזרקה אסורה בהחלט! ויש לזה יותר מסיבה אחת… הראשונה, היא שהמזרקה עמוקה ומלאה במים אשר זורמים בקצב מהיר ובכמויות עצומות, לכן הכניסה אליה עלולה לגרום לפציעות. סיבה שניה היא, איך לא, עצם היותה מזרקה חשובה ויצירת אומנות היסטורית, והטבילה בה כמובן עלולה לגרום לנזק לפסלים ולמבנה עצמו.
סיבה נוספת היא הסכנה הבריאותית הטמונה ברחצה בה. המים שבמזרקה אינם מטופלים, והם עלולים להכיל חיידקים ומזהמים אחרים. ותאמינו לנו, אף תמונה מגניבה לא שווה ביקור בבית החולים בזמן חופשה, בטח שלא בזמן חופשה ברומא המטריפה. ולסיום כמובן, יש לכבד גם את החוקים העירוניים, שכן ברומא, כמו בערים רבות אחרות, ישנם חוקים האוסרים על שחייה או טבילה במקומות ציבוריים מסוימים, כולל מזרקות. כניסה אל המזרקה עלולה לעלות לכם בקנס. למרות שאין נתונים מדויקים על גובה הקנס, ישנם דיווחים של אפשרות לקבל עד 500 יורו קנס. אז לגמרי אפשר להימנע.
אז מה כן אפשר לעשות?
מזרקת טרווי היא מראה מרהיב בפני עצמו. תוכלו להסתובב סביבה, לצלם תמונות, או פשוט ליהנות מהאווירה. כמובן, תוכלו גם להשליך מטבע ואולי גם להבטיח את שובכם לרומא (או יותר ממטבע אחד, תלוי מה תרצו להגשים).
הכניסה למזרקת טרווי עולה כסף?
ובכן, עד לא מזמן הכניסה לאזורי המזרקה השונים, הייתה בחינם. בחודשים הקרובים עיריית רומא תתחיל לגבות דמי כניסה למפלס התחתון ביותר של המזרקה, בעלות של שני יורו לאדם. חשוב לציין ששאר אזורי המזרקה יישארו פתוחים וחינמיים לקהל הרחב. ומכל זווית אפשר לעשות תמונה מהממת עם המזרקה.
לסיכום..
אין על רומא בכריסמס – והשנה הזו לקראת חגיגות הג׳ובילאו בשנת 2025 – במיוחד! המקומיים מאושרים מהרגיל וזו ללא ספק התקופה היפה ביותר בשנה. כן כדאי להיערך מבחינת תאריכים, לינה ואוכל, ולתכנן את הלו״ז בהתאם לשעות הפתיחה המשתנות של האתרים והמסעדות. חשוב לדעת שזו תקופה עמוסה מאוד מבחינת תיירות, ורצוי לברך את העוברים והשבים ב-buon natale (בון נאטאלה – חג המולד שמח), ושתהיה גם לכם חופשה שמחה!