שער טיטוס ברומא: היסטוריה, משמעות וסודות
- רומיו - סיורים והסעות ברומא
- פוסטים
- שער טיטוס ברומא: היסטוריה, משמעות וסודות
שער הניצחון של טיטוס ברומא הוא אחת מהתזכורות החשובות ביותר לחורבן בית המקדש השני. הוא ניצב לו בתוך הפורום הרומאי ומנציח את סיפור הניצחון של טיטוס על היהודים בירושלים. אך מלבד היותו בעל משמעות לעם היהודי, יש לו משמעות גם לעם הרומאי.
מיהו טיטוס בכלל?
כדי להבין מדוע לשער טיטוס יש משמעות גם לעם הרומאי חשוב להבין מי הוא טיטוס. טיטוס נולד ברומא בשנת 39 לספירה (כן, זה לפני כמעט 2,000 שנים) וגדל בחצר הקיסר הרומי. הוא שירת בצבא הרומי והוכיח את עצמו כמצביא מוכשר. בשנת 67 הקיסר הרומי שולח את וספסיאנוס (אביו של טיטוס) לדכא את המרד ביהודה והוא החל לכבוש שטחים רבים בממלכה. טיטוס הצטרף אליו בהמשך ושימש כמפקד בכיר בצבא הרומי. השניים יצאו יחד למסע כיבושים באזור והצליחו לכבוש כמה וכמה יעדים בשטח, ובשנת 69 לספירה, לאחר שוספסיאנוס חוזר לרומא והופך לקיסר האימפריה, טיטוס נשאר לפקד באזור. כשנה לאחר מכן, בשנת 70 לספירה, טיטוס פותח במצור על ירושלים במטרה לכבוש אותה.
היהודים שחיו שם התנגדו ככל שיכלו במשך 5 חודשים אבל לבסוף הם לא הצליחו להימנע מהגורל וירושלים נכבשה בידי הרומאים. במהלך כיבוש ירושלים , בית המקדש נחרב בפעם השנייה (ארור תהיה טיטוס). כשטיטוס חוזר לרומא הוא מציג בתהלוכת ניצחון מפוארת את השלל שהצליח להביא מבית המקדש, אוצרות ובניהם חפצים הקדושים ביותר לעם היהודי – כמו ארון הברית ומנורת הזהב בעלת שבע הקנים שהייתה סמל מרכזי בבית המקדש. בנוסף, טיטוס מוביל אתו לרומא שבויים יהודיים רבים שחלקם הוצעדו בתהלוכת הניצחון וחלקם נמכרו כעבדים. טיטוס בנה את שער הניצחון שלו בסירקוס מקסימוס (אצטדיון עצום למרוצי מרכבות סוסים). לאחר מותו של אביו, וספסיאנוס, טיטוס בשנת 79 הופך לקיסר רומא. תקופת שלטונו הייתה קצרה (סה״כ שנתיים) אך זכורה לטובה. הוא מת בשנת 81, ככל הנראה ממחלה, אך יש הטוענים כי אחיו דומיטיאנוס, אשר הפך לקיסר מיד אחריו, הוא האחראי למות אחיו בדרך כזו או אחרת. סגנון קין והבל של הרומאים.
אוקיי, אז עכשיו כשהבנו מי היה טיטוס ודאי ברור כמה הוא היה חשוב לעם הרומי, ובצידו השני של המטבע, כמה הוא שנוא על היהודים.
אז כיצד שער טיטוס הגיע לפורום הרומאי?
כשדומיטיאנוס, אחיו של טיטוס, שולט ברומא הוא לא נחשב ממש לשליט אהוב במיוחד (אולי גם בגלל שהוא זה שהרג את הקיסר הקודם?) ולו חשוב מאוד שהעם יאהב אותו. אז הוא מנצל את אחיו המנוח ובעצם מקים לו עוד שער ניצחון, שהוא בעצם העתק של השער המקורי של טיטוס, בתוך הפורום הרומאי בשנת 82 לזכר אותו ניצחון גדול של אחיו 12 שנים קודם לכן, וככה מרוויח כמה קולות אוהדים מהעם הרומי. מה שנקרא- הרצחת וגם ירשת? בשער המפורסם שאנו רואים היום בפורום הרומי, ניתן לראות את התבלית המפורסמת בה מופיעים עבדים היהודים אשר סוחבים את המנורה לרומא.
שער טיטוס ויהודי רומא
שער טיטוס הוא אחד מהאלמנטים בעיר החשובים ביותר לעם היהודי ולקהילה היהודים ברומא בפרט. הקהילה היהודית ברומא היא אחת מהקהילות החזקות ביותר בעולם ואחת מהקהילות היהודיות העתיקות ביותר בעולם. אבל אחת מהשאלות שמעסיקות את ההיסטוריונים ולא נותנות מנוח היא מה עלה בגורלה של המנורה, כי לרומא היא הגיעה, אז איפה היא? סיקרנו אתכם אה?
כדי לשמוע את התשובה לשאלה שמסקרנת היסטוריונים רבים ועם שלם, תהיו חייבים להצטרף לסיור שלנו ״רומא נסתרת״, שם תקבלו תשובה מפורטת ויותר- תלכו את אותה הדרך שעשתה הקהילה היהודית של רומא, בתוך הרחובות היפים ביותר של רומא ותסיימו כשאתם מתצפתים על שער ההיסטורי, ותלמדו על ההיסטוריה של הקהילה היהודית שנחשבת בין העתיקות ביותר בעולם כולו!
אז איך אפשר לראות את שער טיטוס?
כפי שציינו קודם לכן, שער טיטוס נמצא בתוך הפורום הרומאי, שהוא אתר ארכיאולוגי עצום ועוצר נשימה. כדי להגיע לשער טיטוס עליכם לרכוש כרטיסים לפורום הרומאי עצמו. אני ממליצים לכם לקנות את הכרטיסים דרך האתר הרשמי, שם יש אפשרות גם לכרטיס משולב של הפורום הרומאי והקולוסאום.
קחו בחשבון: הפורום הרומאי הוא מתחם גדול מאוד המכיל בתוכו כמות עצומה של עתיקות, לכן הקדישו לפחות חצי יום (4-5 שעות) לטייל בתוכו. תוכלו לקרוא עוד על הקולוסיאום והפורום הרומאי בכתבה שלנו על הקולוסאום ברומא.
עם מה אפשר לשלב את שער טיטוס?
קודם כל, הפורום הרומאי עצמו והקולוסאום. כדי לעשות את היום משמעותי יותר, אנו ממליצים להצטרף לסיור שלנו ״רומא הנסתרת״ בבוקר ובסיומו (צמוד לפורום הרומאי), תוכלו לקבוע כניסה למתחם ולהיכנס לחקור שם את העתיקות, ביניהן השער החשוב והמפורסם. ותדמיינו איזה עוצמתי זה יהיה לדעת לאין אתם מגיעים וכמה השער הזה משמעותי לעם היהודי- לאחר שהייתם בסיור על ההיסטוריה של היהודים ברומא. פשוט תענוג שסוגר פינה. מאחורי הקולוסיאום נמצא סירקוס מקסימוס, שהוא אצטדיון מרשים במיוחד בו היו מרוצי מרכבות הסוסים, ובמרחק 10 דקות הליכה ממנו, נמצא גן התפוזים, אשר ממנו תוכלו להשקיף על העיר הנצחית מזווית נוספת ומרשימה.
טוב, חצי יום זה לא מעט וצריך גם לאכול איפשהו באמצע, או סתם לשבת לדרינק עם נוף לקולוסיאום המרשים. בצידו של הקולוסאום יש מגוון מסעדות איטלקיות. תוכלו למשל למצוא שם aroma מסעדה איכותית עם מרפסת המשקיפה לקולוסיאום.
אם תשאלו אותנו, כדי לאכול אוכל רומאי אמיתי ואותנטי, היינו ממליצים לכם, לאחר שביקרתם בשער טיטוס כמובן, לעלות על המטרו הכחולה לכיוון laurentina ולרדת בתחנת piramide. שם תמצאו שתי שכונות רומאיות אותנטיות- ostiense ו- testaccio אשר בהן, מלבד לגלות צד אחר של רומא, תוכלו למצוא מגוון מסעדות רומאיות אמיתיות, שכן מדובר בשכונות מגורים ומי שחיים בהם הם רומאים.
לסיכום...
שער טיטוס הוא לא רק מבנה ארכיטקטוני מרשים, אלא גם אתר היסטורי טעון ובעל משמעות רגשית עמוקה לשני העמים. ניצחון, עוצמה וכוח אדיר לרומאים, וחורבן, הרס ועבדות לעם היהודי.